Background
26.6.2022puulelut, puupäät, puuhahmo, luova leikki, montessori, open-ended play, tee-se-itse, itsetehty, toiminnallinen oppiminen, varhaiskavatus, terapia

DIY Puulelut: Tee puupäistä luovia leluja

Puusta sorvatut pel­kis­te­tyt ih­mis­hah­mot, puupäät, ovat oiva apu tee-se-itse-lelujen te­ke­mi­ses­sä. Luova leikki voi alkaa, kun puu­hah­moi­hin yhdistää esi­mer­kik­si puisia helmiä ja tikkuja, renkaita ja nappeja sekä puu­pa­li­koi­ta.

Luova leikki kehittää lapsen ajattelua ja opettaa käsillä tekemisen taitoja. Puupäiden ja muiden maalaamattomien puuosien avulla lapsi voi rakentaa mie­li­ku­vi­tus­leik­ke­jä sekä harjoitella maalaamista ja piirtämistä. Sorvatuille puuhahmoille voi maalata kasvot ja tehdä langasta hiukset sekä virkata tai ommella hattuja. Vanhoista vaatteista voi tehdä puupäille esimerkiksi mekkoja, paitoja tai viittoja. Huovutettua lampaanvillaa voi myös hyödyntää monin tavoin puupääaskarteluissa.


Puuhahmoja voi käyttää roolileikeissä ja peleissä, tunnekasvatuksen ja opetuksen apuna - niin var­hais­kas­va­tuk­ses­sa kuin toiminnallisen oppimisen välineinä. Pelkistettyjä hahmoja voi käyttää luovasti ja monipuolisesti lasten ja nuorten mielenkiinnon ja uteliaisuuden herättämisessä: miten näillä leikitään tai mitä näistä voisi tehdä (ns. open-ended play)?

1656228596831_Tee-se-itse-lelusetti-me.jpg

Luovassa leikissä puupää voi olla ihminen tai eläin, puu tai talo.  Puu­pää­leik­kien tueksi voi rakentaa esi­mer­kik­si puu­pa­li­kois­ta vaikka koko­nai­sen pie­nois­kau­pun­gin. Nuorten kanssa toi­mit­taes­sa puupäästä voidaan maalata pelihahmo tai -nappula tai nuoren omakuva. Puupäistä voidaan myös koostaa lapsen tai nuoren lähipiiri terapia- ja tun­ne­työs­sä hyö­dyn­net­tä­väk­si.


[ Tutustu kuvassa näkyvän DIY-puu­le­lu­pa­ke­tin sisältöön ]

Puupäät ovat nykyajan kä­py­leh­miä

Puupäitä voi työstää käytössä olevista työ­ka­luis­ta ja osaa­mi­ses­ta riippuen myös kai­ver­ta­mal­la, polt­to­kai­ver­ta­mal­la (py­ro­gra­fia) tai yh­dis­tä­mäl­lä puu­ai­hioi­hin erilaisia puuosia. Puu­tik­ku­ja voi lisätä puu­fi­guu­rien käsiksi tai jaloiksi, puisia puo­li­pal­lo­ja ja­lus­tak­si, puu­kiek­ko­ja hatuiksi, jne. Puupäät ovat kuin nykyajan kä­py­leh­miä, jotka osaavissa käsissä muo­tou­tu­vat mo­ni­muo­toi­sik­si tee­ma­hah­moik­si.

1656250180738_Puulelut_tee-se-itse_ryhm%C3%A4_Puup%C3%A4%C3%A4t-me.jpg

Montessori-leluissa käytetään usein kirkkaita perusvärejä ja välivärejä.  Puupäistä saakin helposti työstettyä esimerkiksi omanlaisen sa­teen­kaa­ri­vä­ri­maa­il­man. Puuaihiot voi maalata vesiohenteisilla akryylimaaleilla tai luonnonmukaisilla, muovittomilla öljymaaleilla, jotka niinikään ovat vesiohenteisia (esim. Suomessa valmistetut Uula Colorin Into-sisustusmaali tai Ilona-kuultomaali). Pedagogisina oppimisvälineinä puupäitä ja muita puutuotteita voidaan käyttää muun muassa värien, lukujen, kuukausien tai vuodenaikojen opettelemisessa. Ja mikä parasta, asiat jäävät helpommin mieleen, kun oppimisvälineet on tehty ihan itse.


Maalaamattomia puupäitä voidaan yhdistää lukemattomin tavoin eri op­pi­mis­koko­nai­suuk­siin, esimerkiksi luontoteemaisiin leikkeihin ja opetushetkiin. Vinkkejä niihin voi hakea vaikkapa Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton materiaaleista (Mappa.fi).


Tervetuloa mukaan puupäiden maailmaan!


* * * * *

Puupäitä, akryylimaalia ja siveltimiä voit ostaa Leineperin Ruukilta (Käsityötalo Sekstetti) tai Puupäiden verkkokaupasta. Kehräämö Mustalampaan suomalaista lampaan huovutusvillaa ja huovutusvälineitä voit myös ostaa Leineperin Ruukilta (Villapuoti Jäärä) tai  Mustalampaan verkkokaupasta.


1656252910239_Oranssi_puup%C3%A4%C3%A4_sieni_rengas_nappi-me.jpg
Merja_Lehtonen.jpg-me

Merja Lehtonen

Puupäämaalari, sivutoiminen yrittäjä (FM)

puh. 044 977 2496, info@puupaat.fi

Somessa: @puupaat.fi

FB_Pegpro_kansi_puupaa_eitekstia.png-me

Yh­teys­tie­dot

Puupäät | Pegpro

Merja Lehtonen

info@puupaat.fi

044 977 2496

Ruukintie 400

29320 Leineperi

Ulvila | Satakunta

AUKIOLOAJAT >>

Tuotteiden tilauslomake >>

Logo_valkoinen_ympyra.png-me

Puupäät - Pegpro

Puupäät ovat puusta sorvattuja pelkistettyjä puuhahmoja, joita voit maalata, värittää, kaivertaa, vaatettaa tai muuten vain tuunata.


Y-tunnus 3137476-9

ALV.rek. FI31374769Linkit

www.puupaat.fi

Somessa @puupaat.fi


Tuotteita myynnissä Käsityötalo Sekstetissä (Leineperin Ruukki)

FB: @ka­si­ty­ota­lo­seks­tet­ti

IG: @kasityotalo

www.leineperinruukki.fi

FB ja IG: @leineperinruukki

© Pegpro 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.